2024-05-16

Pristagare – Design Challenge 2024

Under Elmia 3D presenterades vinnarna i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Tre pristagare som visar på kraften i additiv tillverkning när designen är anpassad för just det.

Tävlingens tema för 2024 formulerades till ”Bästa optimering av befintlig produkt med additiv tillverkning”. Tema uppmanar deltagarna att använda sina kreativa färdigheter och tekniska kunskaper till att förbättra en befintlig produkt med hjälp av CAD för framställning med additiv tillverkning. Mer om tävlingen kan du läsa på sidan SVEAT Design Challenge >>

Pristagare

  • Första priset är designat av Simon Dybeck. Det handlar om en espressobryggare med multifunktionella delar.
  • Andrapriset – Edwin Svensson och Jacob Enger som designat en pennvässare
  • Tredjepriset – Aravinth Kameraj för en bromspedal.

Mer om pristagarnas designlösningar ser du i fotona här under. Klicka på bilden för att se större bild.

Juryns motiveringar

1:a pris Simon Dybäck, espressomaskiner. 
”Bidraget pushar gränsen framåt genom att kombinera en generativ designprocess optimerad för additiv tillverkning där prestanda och estetik går hand i hand. Resultatet är en unik kundanpassningsbar bryggare med multifunktionella delar. Att just det inskickade bidraget är av timglasform är enligt den tävlande en blinkning med tiden som krävs för att gott kaffe ska bli klart.”

2:a pris Edwin Svensson och Jacob Enger, pennvässare.
”Att åter väcka liv och transformera denna klassiska skolikon till nutid med hjälp av lekfull design i en strukturerad förbättringsprocess. Den smarta komponentreduktionen och de noga utvalda material i kombination dagens printtekniker ger ett tävlingsbidrag med “edge”.”

3:e pris Aravinth Kameraj, bromspedal.
”Bidraget exemplifierar produktförbättring genom enkelhet och funktionell elegans, allt med ett hållbarhetstänk i varje steg. Med en tydlig och analytisk arbetsprocess i kombination med kraftfull mjukvara uppnås pålitliga resultat. Denna metodik är inte bara applicerbar för dagens bromspedal utan även för morgondagens applikationer inom en mängd olika områden.”